Nieuws

Optimale ventilatie voor jouw schoolbestuur

10 september 2020

Het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wil op 1 oktober een inventarisatie onder po- en vo-scholen af hebben. Daarna volgt een plan van aanpak voor scholen die niet aan de eisen van het Bouwbesluit voldoen. Wil je dit onderzoek niet afwachten en ben je benieuwd wat je nu al zelf zou kunnen doen? Lees dan verder.


Ramen en roosters open

Het klinkt logisch, maar nu het weer guurder wordt, zijn mensen geneigd de ramen en roosters te sluiten om de warmte binnen te houden. Zorg ervoor dat leerlingen en medewerkers er met z’n allen op letten de ramen en roosters open te houden. Bij elke pauze even luchten is bijvoorbeeld een mooi begin. 


Let op de temperatuur

Les volgen in een te warm of te koud klaslokaal is niet alleen onprettig, het is ook niet goed voor de gezondheid, welzijn en concentratie van leerlingen en medewerkers. Bovendien kan een te hoge of te lage temperatuur veel oorzaken hebben. De buitentemperatuur speelt een rol maar de installaties die binnen de school werkzaam zijn ook. Wordt er wellicht te weinig of te veel gekoeld? De juiste temperatuur draagt bij aan de gezondheid én het gevoel van behaaglijkheid van iedereen. 


Welke ventilatiesysteem is er werkzaam binnen de school?

Elk ventilatiesysteem vraagt een andere aanpak. Systemen die alleen buitenlucht naar binnen blazen kun je onveranderd laten draaien. Heeft de school een CO2-gestuurde of een (deels) recirculerende ventilatie? Deze hebben extra aandacht nodig. Zet het ventilatiesysteem niet helemaal uit, maar zorg ervoor dat hij zo optimaal mogelijk wordt afgesteld.


Beraad onze experts

Constateer je dat de temperatuur verbeterd kan worden of weet je niet precies welk ventilatiesysteem er werkzaam is? Neem dan contact met ons op. Al jaren werken we hiervoor samen met de experts van Overdevest Adviseurs. We onderzoeken welke installaties werkzaam zijn en of deze voldoen aan de wettelijke eisen van het bouwbesluit en de RIVM. Indien mogelijk stellen we de installatie optimaal voor je af. Of brengen we advies uit voor een ander ventilatiesysteem.  In het uitgebreide rapport en advies dat je ontvangt, wordt rekening gehouden met de middelen die je tot je beschikking hebt.


Verduurzamen: Frisse scholen

Ventilatie is een onderdeel van een gezond en duurzaam binnenmilieu op school. Wil je als school een stap verder gaan? Trek dan verduurzaming naar een hoger niveau en wordt een ‘Frisse school’. ‘Frisse scholen’ hebben een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Naast lagere energiekosten inspireer je leerlingen en medewerkers en zorg je voor een goede gezondheid voor iedereen. En draag je bij aan een beter milieu.


Meer weten? 

Besteed je de inventarisatie van schoolgebouwen graag aan ons uit?
Wil je advies over het ventilatiesysteem binnen de school of ben je benieuwd
naar de mogelijkheden om een ‘Frisse school’ te worden?
Neem contact  met Jan van Heiningen via jhe@versluisgroep.nl, 
we helpen je graag!
 


Terug naar overzicht