Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Alsof je lesgeeft in de buitenlucht

10 juni 2021

Altijd het gevoel hebben dat je lesgeeft in de buitenlucht, klinkt dat niet geweldig? Goflow biedt die mogelijkheid door gebruik te maken van verticale ventilatie, de techniek die je in operatiekamers vindt. Scholen zijn van harte welkom in het Goflow Experience Lab om het binnenklimaat van dit gloednieuwe systeem te ervaren. “We vertellen wat we doen en waarom de kwaliteit van de lucht zo belangrijk is”, vertelt oprichter Norbert Vroege, samenwerkingspartner van Versluisgroep. 

“Wij vinden schone lucht voor kinderen op school en de collega’s op de werkvloer even vanzelfsprekend als schoon drinkwater”, aldus Norbert. “Maar de realiteit is dat de luchtkwaliteit op scholen niet goed is.” Het idee voor het systeem ontstond vorig jaar, toen Norbert net als veel anderen thuis zat. “Mijn vier kinderen konden niet naar school en leraren konden niet doen wat zij het liefste doen: lesgeven. Ik heb gekeken naar hoe operatiekamers zijn ingericht en deze techniek versimpeld en verbeterd voor klaslokalen. In het onderwijs kunnen we de meeste waarde toevoegen. Dáár begint het. Als kinderen niet naar school kunnen, kunnen de ouders niet naar werk. Maar belangrijker nog: een gezond binnenklimaat voorkomt dat duffe gevoel aan het eind van de dag. De leerprestaties verbeteren aanzienlijk en ziekteverzuim daalt.”

Maatschappelijke werkwijze
De experts van Versluisgroep werden uitgenodigd in het Experience Lab en zijn omvergeblazen door de techniek. “Wat Norbert heeft ontwikkeld, is heel bijzonder”, aldus directeur Jan van Heiningen: “Ook de maatschappelijke werkwijze past helemaal bij onze waarden.” Zo richtte Norbert een stichting op die ervoor moet zorgen dat 30.000 klaslokalen een nieuw ventilatiesysteem krijgen. “Wij nemen de investeringen voor onze rekening, zodat dit ook mogelijk wordt voor scholen met weinig geld. Scholen rekenen in een periode van 15 jaar af op basis van het aantal leerlingen. Dat moet uitkomen op een euro per dag, per kind. Partners zijn onder andere de Bank Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van OCW. Het is een plan dat we de komende maanden gaan vormgeven en waarbij we ‘local for local’ gaan werken. De installatie wordt gedaan door de installateurs van de scholen zelf en het materiaal wordt gemaakt in een sociale werkplaats. Het onderwijs willen we er ook echt bij betrekken. We kunnen leerlingen tijdens het vak techniek leren over klimaatbeheersing.” Norbert besluit: “Dat is namelijk een hartstikke mooi vak.”

De voordelen
Het systeem bestaat uit een luchtbehandelingskast, die energie-efficiënt schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. De systeemvloer en het systeemplafond communiceren met elkaar. Verschillende klimaatsensoren monitoren het binnenmilieu op CO2, temperatuur, fijnstof, vluchtige organische stoffen en luchtvochtigheid. Verdere voordelen: door de schone lucht daalt het ziekteverzuim. Het systeem gebruikt 70 procent minder energie en brengt een lokaal in 15 minuten op temperatuur. 

Interesse? 
De eerste tien scholen die zich melden nodigen wij uit om zelf te ervaren wat schone lucht met je doet. Geef je op door een e-mail te sturen naar info@versluisgroep.nl o.v.v. lesgeven in de buitenlucht. 
Het proeflokaal bevindt zich aan de Wattstraat 56 in Sassenheim. 

 


Terug naar overzicht