Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Besparen op onderhoudskosten? 6 tips!

12 februari 2020

Het onderhouden van een schoolgebouw, woning of bedrijfspand kost geld. Door strategisch na te denken over de onderhoudswerkzaamheden, is het mogelijk om de kosten te beperken. Jan van Heiningen legt uit welke mogelijkheden dit zijn en zet 6 tips voor u op een rij.
 
  1. Breng het nodige onderhoud en de bijbehorende kosten in kaart in een Meerjarenonderhoudsplanning (MOP). In een MOP wordt omschreven in welke staat het gebouw is en welk onderhoud er zowel op de korte als op de lange termijn noodzakelijk is. Dankzij een MOP weet u welk onderhoud wanneer prioriteit krijgt en welk bedrag u hiervoor moet reserveren. 
  2. Voer het onderhoud tijdig uit. Alle onderhoudswerkzaamheden kennen een bepaalde cyclus. Een voorbeeld: laat u de kozijnen op tijd schilderen, zoals aangegeven in de onderhoudsplanning? Dan betaalt u alleen de kosten voor het onderhoud. Stelt u het schilderwerk uit, dan kan er houtrot ontstaan en lopen de kosten hoog op.
  3. Bepaal uw kwaliteitseisen. De een kiest voor onderhoud op basisniveau, de ander zet vol in op vernieuwing of duurzaamheid. Denk na over de mogelijke kosten én opbrengsten.
  4. Cluster de werkzaamheden. Door gelijksoortige werkzaamheden te combineren, is het vaak mogelijk groot en voordelig in te kopen.
  5. Splits de werkzaamheden op in percelen, bijvoorbeeld de vloeren, liften, installaties en schilderwerk. Hierdoor kunt u besparen op de aannemersprovisie.
  6. Neem de meerjarenonderhoudsplanning elk jaar onder de loep. Bepaal welk onderhoud nog steeds noodzakelijk is en welk onderhoud eventueel kan worden uitgesteld. 


Terug naar overzicht