Een soort kameleon
Linda van Tol (rechts op de foto) is teamleider van de bewonersbegeleiders, waarvan er bij Versluis zo’n vijftien actief zijn. “Bewonersbegeleider zijn is voor een groot deel mensenwerk. Daarom vinden we het belangrijk dat nieuwe collega’s vanaf dag 1 kennismaken met de omgeving waarin ze na twee maanden zelf aan de slag gaan.”
Linda werkt sinds vier jaar bij Versluis. Hiervoor was ze 18 jaar actief bij een woningcorporatie, als woonconsulent en verhuurmakelaar. “Ik ken de wereld van onze samenwerkingspartners goed. Hiervan had ik veel profijt toen ik zelf als bewonersbegeleider startte. Je bent in deze rol de spil tussen de uitvoerder, de woningcorporatie en de huurders. Omdat je steeds moet schakelen tussen verschillende belangen ben je een soort kameleon. Inlevingsvermogen is daarbij onmisbaar en dat leer je niet uit boekjes.”
Sparringpartners
Samen met de nieuwe bewonersbegeleider maakt Linda een inwerkschema. “Onze startende collega loopt op verschillende projecten mee. De ene keer is dat een project met een bouwkeet, waarbij bewoners tijdelijk naar een logeerwoning gaan, en de andere keer een project waar we alleen een ‘warme opname’ doen. De bewonersbegeleider-in-spe leert meteen zijn of haar collega’s kennen. In deze rol werk je meestal in je eentje voor een project en dan is het handig als je weet wie je sparringpartners zijn.”
Wat nieuwe bewonersbegeleiders ook leren is hoe een renovatieproces werkt, vanuit de woningcorporatie gezien. Linda: “Vorig jaar hebben alle collega’s een cursus gevolgd over huurrecht bij groot onderhoud en renovatie. We leerden wat de rechten en plichten zijn van de huurder en van de corporatie. Dat maakt je een betere gesprekpartner.”
Eenvoudig schrijven
Tijdens het trainingsprogramma leren bewonersbegeleiders dat ze zichtbaar moeten zijn voor de uitvoerder, hun belangrijkste contactpersoon.
Linda: “Meestal word je ingehuurd door de aannemer, maar je dient net zo goed de belangen van de woningcorporatie en vooral van de bewoners. Jouw taak is onder andere om de informatie van de uitvoerder te vertalen naar de huurders, mondeling en ook schriftelijk. Daarom volgen nieuwe collega’s zo nodig de schrijfcursus B1, waarin je leert om heldere brieven op te stellen. Eenvoudig schrijven is vaak moeilijker dan ingewikkelde, lange zinnen fabriceren.”
Kroketten tegen de stress
Na twee maanden is het tijd om zelfstandig aan de slag te gaan. Bij dit werk moet je het volgens Linda ‘gewoon gaan doen’: “Het is geen rocket science. Gezond verstand, kennis van de materie en een flinke dosis inlevingsvermogen zijn belangrijker. Onze nieuwe collega’s kunnen terugvallen op onze database met informatie. Verder hebben we vier keer per jaar een pizza-sessie met alle collega’s en is er een actieve groepsapp. Hierin adviseren we elkaar en delen ook complimenten. En die krijgen we regelmatig. Zo liet een uitvoerder pas nog weten dat hij, dankzij onze bewonersbegeleider, alleen maar tevreden bewoners trof. Met dit werk ben je toch een beetje de vrolijke noot tussen de verschillende partijen. En gaat er iets mis tijdens een verbouwing, bijvoorbeeld wanneer er een enorme lekkage ontstaat, dan trakteren we de werklui op verse kroketten. Even de stress doorbreken.”