Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Bouwen voor de toekomst, dat doen we samen

10 juni 2021

Samen naar een duurzaam, toekomstbestendig gebouwde omgeving. Dat is de missie van de Dutch Green Building Council (DGBC). Versluisgroep is partner van deze kennisorganisatie en staat daar helemaal achter. “Momenteel gebruiken we meer grondstoffen dan de aarde kan leveren. Uiteindelijk houdt het een keer op. Wij dragen graag ons steentje bij aan een nieuwe mindset, bijvoorbeeld wanneer we scholen helpen bij renovatie, nieuwbouw of verduurzaming”, vertelt duurzaamheidsspecialist Sandra Heuer.

“De missie van Versluisgroep is zo min mogelijk energie verspillen. Zowel menselijke energie als grondstoffen”, vervolgt Sandra: “Opdrachtgevers wijzen wij op de mogelijkheden voor circulair bouwen en het hergebruiken van materialen. Er is al heel veel mogelijk, zoals het hergebruiken van dakbedekking, beton en meubilair. Het is een nieuwe manier van denken, want het is gemakkelijker om nieuwe materialen te gebruiken. Dan hebben een architect en de bouwer de vrije hand en wordt alles wat nodig is gefabriceerd of nieuw gekocht. Maar is dit de boodschap die je als school aan de leerlingen wil meegeven?” 

Maak het zichtbaar
“De generatie die de duurzame samenleving voor een groot deel moet realiseren, zit nu op school. Via educatie kan een school bijdragen aan de bewustwording van de klimaatdoelen. Het eigen schoolgebouw kan daar een rol in spelen”, vertelt Sandra: “Het gebruik van zonnepanelen of zonneboilers kan bijvoorbeeld inzichtelijk maken wat je als school voor de aarde doet. Bij verschillende middelbare scholen, zoals het Fioretti College in Lisse en IRIS-scholen  in Haarlem en omgeving, hebben we de daken voorzien van zonnepanelen. Op een groot scherm in de school is te zien hoeveel stroom er wordt opgewekt en hoeveel minder CO2 je hierdoor uitstoot. Kinderen en ouders vinden dit thema ook steeds belangrijker. Het trekt dus ook leerlingen aan. Om meerdere redenen een slimme investering.”

Groen dak
De DGBC is een landelijke maatschappelijke organisatie die kennis en producten beschikbaar stelt om duurzaamheid concreet en meetbaar te maken. Welke stappen zijn bijvoorbeeld nodig om van energielabel G naar A te gaan? En welke kosten zijn met de energiebesparende maatregelen gemoeid? Ze richten zich op vier thema’s: naast circulariteit en CO2-reductie, staat gezondheid en klimaatadaptatie centraal. Bereid je voor op het veranderende klimaat: van meer piekbuien tot langdurige droogte, zo luidt het advies. “Dat geldt ook voor scholen”, zegt Sandra. “Door de hevige buien kampen scholen steeds vaker met lekkages. De riolering kan het simpelweg niet aan. Een mooie oplossing om dit te voorkomen is bijvoorbeeld een groen dak. De vegetatie houdt het water vast en geeft het minder snel terug aan de riolering.”

Meer weten over wat we voor jouw school kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Neem contact met ons op! We adviseren je graag en ontzorgen bij de aanleg, installatie en de inkoop van zonnepanelen en subsidieaanvragen. We zijn een betrouwbare partner voor duurzaamheidsadvies, bouwmanagement en bouwkundig advies. 
 


Terug naar overzicht