Nieuws

Creatieve ruimtes voor innovatief onderwijs

7 oktober 2020

Onderwijsvernieuwing vraagt om een ander schoolgebouw. Voor het Herbert Visser College mochten we deze zomer hun gebouw in Nieuw-Vennep renoveren waardoor 5 projectruimtes ontstaan waar eigentijds en toekomstgericht onderwijs kan worden aangeboden.

Met de renovatie was een uitbreiding van de Herbert Visser eXplore (HVX), een afdeling binnen het Herbert Visser College een Christelijke scholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum, havo, mavo en vmbo. HVX biedt leerlingen een nieuwe leermethodiek die uitgaat van persoonlijke groei en de leerlingen aan het stuur zet van hun eigen ontwikkeling. Met behulp van docenten en moderne faciliteiten werken de leerlingen aan uitdagende projecten.


De traditie voorbij

“Deze projecten voeren ze niet uit in traditionele lokalen. Voor deze derde fase stonden creatieve ruimtes voor projectonderwijs op het programma”, vertelt bouwkundig adviseur Michael Jonas. Zo hebben we de ruimtes ‘Music Box’, ‘Broadway’ en ‘Atelier’ gerealiseerd. Ruimtes met bijvoorbeeld instrumenten en een toneelruimte om de creativiteit te stimuleren.  Maar ook  een ‘Boardroom’ waar leerlingen kunnen samenwerken en trajecten kunnen uitstippelen. Ook vernieuwden we de mediatheek. Deze gaven we een uitbreiding (SEO) met twee nieuwe lokalen en een leerplein."


Nauwkeurigheid en precisie 

Ook kreeg Versluis de mooie taak de werkzaal aan te pakken. Michael: “We hebben een aparte ruimte binnen de voormalige werkzaal gecreëerd met een technisch lokaal daarbuiten. Een mooie maar intensieve taak met veel houten maatwerk dat met veel precisie uitgevoerd moest worden.”


Samenwerking is key

De grote klus moest in de zomervakantie geklaard zijn, zodat leerlingen en medewerkers geen overlast hadden tijdens de les. “We hebben de planning gehaald dankzij de toewijding van de betrokkenen”, aldus Michael. "Met het bouwteam, de interieurarchitect, de aannemer en slechts enkele leden van het schoolteam konden we snel schakelen en alles op elkaar afstemmen. Ik ben er trots op dat we dit met elkaar hebben kunnen doen!”    


 


Terug naar overzicht