Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

'Door goede ventilatie is het werken en leren op school vele malen gezonder'

13 mei 2021

Een gezond binnenklimaat van het schoolgebouw staat sinds de coronapandemie nóg hoger op de agenda. Een goed geventileerde ruimte maakt de kans op verspreiden van ziektekiemen aanzienlijk kleiner. Hoe staat het met de ventilatie van de klaslokalen bij jou op school? Versluisgroep helpt bij het inzichtelijk maken én verbeteren van de luchtkwaliteit. 

“Het KSH College in Hoofddorp schakelde hiervoor onze hulp in”, vertelt duurzaamheidsspecialist Sandra Heuer. “Uit onderzoek bleek dat de ventilatie niet voldeed aan de COVID 19-aanbevelingen van het ministerie. We hebben de klaslokalen voorzien van nieuwe ventilatie-units met geïntegreerde CO2-regeling. Met deze oplossingen is het werken en leren op de school vele malen gezonder en prettiger.” 

Binnenklimaat centraal
Ook wanneer Versluisgroep scholen adviseert over nieuwbouw of renovatie, staat een gezond binnenklimaat centraal in de ontwerpfase. “O.B.S. De Tamboerijn in Amsterdam Zuid-Oost had mooie, grote lokalen, maar het gebouw was zwaar verouderd”, vertelt Sandra. “We hebben hen begeleid bij een grootschalige renovatie. Met als resultaat een BENG, een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Naast vloer-, dak- en gevelisolatie is er gebruik gemaakt van aardwarmte en zonnepanelen. Ook hier kreeg ieder lokaal eigen ventilatie met CO2-regeling. Maar een gezond binnenklimaat gaat wat ons betreft verder. Comfort en weinig prikkels bevorderen de leerprestaties van kinderen. Daarom hebben we naast een architect ook een kleurarchitect in de arm genomen die zorgde voor een rustige uitstraling.” 

Dutch Green Building Council
Een gezond binnenklimaat is één van de thema’s van de Dutch Green Building Council (DGBC). Een kennisorganisatie waar Versluisgroep partner van is. “We vinden het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en innovaties die er op het gebied van duurzaamheid zijn”, aldus Sandra. Ze besluit: “Door ons aan te sluiten bij deze mooie club dragen we ons steentje bij aan het versnellen van de transitie naar een toekomstbestendig gebouwde en gezonde omgeving. Het welzijn van mensen, dat is per slot van rekening waar het voor ons om draait.” 


Terug naar overzicht