Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Duurzaam en demontabel, daar gaat het naartoe

4 november 2021

Als het niet aan zijn moeder had gelegen, had Tom Dijkers nooit bouwkunde gestudeerd. Het bleek een schot in de roos. “Ik denk dat we in de toekomst in demontabele huisjes wonen, die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Het ene jaar met een balkon in Lisse, het andere jaar met een patio op de Veluwe. Ook schoolgebouwen worden flexibeler”, vertelt de stagiair van Versluisgroep.

“Ik moest van de havo af en moest snel iets anders verzinnen. Mijn moeder schreef me in voor de MBO-opleiding bouwkunde. ‘Maandag heb je een intakegesprek’, zei ze. Ik was direct enthousiast. De combinatie van praktijk en theorie spreekt me erg aan. Het is te gek om door Nederland te rijden en bouwwerken te zien waar jij een aandeel in hebt gehad.” Niet iedereen werd zo gegrepen door het vak als Tom: “We begonnen in een klas van dertig en we studeerden af met z’n twaalven. Het is hard werken in de bouw en ook de theorie moet je liggen. Het is niet alleen maar ontwerpen, je moet bijvoorbeeld ook constructies berekenen.” 

ELHBO 
Inmiddels is Tom doorgestroomd naar het HBO. Versluisgroep sloot zich onlangs aan bij stichting ELHBO als erkend HBO- en WO-leerbedrijf, waarmee de kwalitatief hoogstaande begeleiding van de stagiairs wordt onderstreept. “Ik zit hier helemaal op mijn plek en kan echt wat betekenen. Ik merk dat ik door de MBO-opleiding voorloop op medestudenten die rechtstreeks van de havo komen. Op het MBO loop je meer stage, dat zou op het HBO ook moeten. In de praktijk leer je nu eenmaal het meest. De vakken sluiten ook niet zo goed aan. Op school zijn ze bezig met de toekomst, bijvoorbeeld met circulair bouwen. In de praktijk zijn we alleen nog niet zover als de school denkt. Omdat Versluisgroep ook zo inzet op duurzaamheid, is het een heel interessant leerbedrijf. Hier kom ik ook in aanraking met projecten waar circulariteit een rol speelt. Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw van een internationale school in Amsterdam. Daar zijn de wanden gemaakt van de bomen die oorspronkelijk op het terrein stonden.” 

Op maat
Hoe het meer op maat kan, daar heeft Tom wel een idee over: “Demontabel bouwen, daar gaan we naartoe. Een soort legohuisjes die je gemakkelijk kunt verplaatsen en kunt aanpassen. Ook voor schoolgebouwen zou de indeling flexibeler kunnen, bijvoorbeeld met losstaande schotten, zodat je kunt afwijken van de traditionele klaslokalen.” Zijn eigen toekomst krijgt stapje voor stapje vorm: “Ik dacht altijd dat ik werkvoorbereider zou worden, maar er is zoveel meer mogelijk in de bouw. Ik wil mensen helpen, met ze praten en nauw betrokken zijn bij de bouw. Misschien als projectleider, ontwikkelaar of hoofduitvoerder. Dat moet ik nog onderzoeken en dat doe ik graag bij Versluisgroep.” 
 


Terug naar overzicht