Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Een energiezuinig schoolgebouw: zo doe je dat

10 maart 2020

Per 1 januari 2021 moeten nieuwe schoolgebouwen verplicht bijna energie neutraal zijn (BENG). Ook voor bestaande scholen is dit reden om maatregelen te treffen om het energieverbruik en de schadelijke uitstoot van CO2 terug te dringen. Kortom: scholen anticiperen op de toekomst. Een mooie ontwikkeling. Hoe pak je dit als school(bestuur) aan?  

De ideale temperatuur in het klaslokaal, zowel in de zomer als in de winter. Een goede luchtkwaliteit om ervoor te zorgen dat leerlingen energiek zijn en zo optimale prestaties kunnen leveren. Slimme technieken die ervoor zorgen dat de school extreem energiezuinig is. Dit zijn stuk voor stuk doelen die scholen willen bereiken door in te zetten op verduurzaming van het schoolgebouw. Er zijn diverse verduurzamingsmogelijkheden die zorgen voor een beter schoolklimaat én een vermindering van de CO2 uitstoot. Denk aan:
 
  • Isolatie van het dak en de muren
  • Goed geregelde ledverlichting
  • Plaatsing van zonwering
  • Efficiënte verwarming
  • Goede ventilatie 
 

Een voorbeeld uit de praktijk: De Tamboerijn

Voor De Tamboerijn in Amsterdam mocht Versluis het proces naar een zeer energieneutraal schoolgebouw begeleiden. In ruim 1,5 jaar tijd hebben we ervoor gezorgd dat het schoolgebouw van De Tamboerijn een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) is. Muren, kozijnen, ramen, vloeren en het dak zijn geïsoleerd. Ook is het gebouw voorzien van zonnepanelen en wordt de school verwarmd en gekoeld door aardwarmte d.m.v. grondcollectoren.
 
5 tips
 
Wat kun je doen op weg naar een bijna energiezuinig schoolgebouw?
  1. Bepaal als schoolbestuur jullie visie op verduurzaming van schoolgebouwen.
  2. Maak afspraken met de gemeente over de kosten. Wellicht zijn er subsidies mogelijk.
  3. Breng in kaart welke maatregelen noodzakelijk én mogelijk zijn.
  4. Bepaal welke maatregelen prioriteit krijgen. Houd hierbij rekening met maatregelen die zich op korte termijn terugverdienen.
  5. Maak iemand verantwoordelijk voor het proces, zodat het proces niet stil komt te liggen. 

Nazorg

Het treffen van verduurzamingsmaatregelen is stap één. De Tamboerijn laat echter -  net als andere bijna energie neutrale scholen die een jaar lang gemonitord zijn – zien dat er ook na de oplevering nog aandacht noodzakelijk is voor het gebruik, beheer en onderhoud om ervoor te zorgen dat de scholen daadwerkelijk zo energiezuinig zijn als beoogd. Ook hierin kan Versluis een rol spelen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Versluis? Neem contact met ons op, dan bespreken we graag – geheel vrijblijvend – wat we voor u kunnen betekenen.


Terug naar overzicht