Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Elk seizoen een comfortabel klaslokaal

6 september 2021

Nu het einde van de zomer nadert, de temperatuur daalt en de scholen weer op volle toeren draaien, is het zoeken naar de balans tussen een goed geventileerd én comfortabel klaslokaal. Met het ventilatiesysteem van onze partner Goflow Technology, is het dragen van een winterjas in de klas verleden tijd.

Norbert Vroege ontwikkelde het innovatieve systeem, dat gebruikmaakt van verticale ventilatie. Optioneel kan het systeem worden uitgebreid met een verwarmings-koelingsoptie. Hierdoor is een klaslokaal in 30 minuten op temperatuur. “Het resultaat: geen ramen meer openzetten op koude winterdagen. In elk seizoen comfortabele en gezonde binnenlucht”, vertelt Vroege. “Schone lucht zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als schoon drinkwater. Zéker in ruimtes waar kinderen voor langere tijd bij elkaar komen, zoals een klaslokaal.”

Bob van den Steenhoven, directeur-bestuurder van de Herenwegschool in Wassenaar, is dit schooljaar gestart met het Goflow-ventilatiesysteem. “Onderwijs is topsport. Ik vind dat je als werkgever de optimale omgeving moet creëren voor het onderwijspersoneel en natuurlijk de leerlingen.” De schooldirecteur vervolgt: “Het gebouw van de Herenwegschool is monumentaal. De school voldeed bij lange na niet aan de ‘frisse scholen’-norm. Ik denk dat dit voor 80 procent van de scholen geldt.”, vertelt Van den Steenhoven: “We hadden een wat oudere, maar goed onderhouden, mechanische afzuiging. Toch waren de lokalen al snel te warm of muffig. Dan zetten we weer een raam open of pakten we een ventilator erbij. Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.”

Van den Steenhoven vernam het idee van Goflow-oprichter Norbert Vroege en ervaarde de schone lucht zelf in het Goflow Experience Lab. “Dat was fantastisch, ik was direct enthousiast. Ik verwacht veel van de verticale ventilatie. Er zijn heel veel nationale en internationale onderzoeken die een relatie aantonen tussen ventilatie en temperatuur en hoe mensen zich voelen, de prestaties die ze leveren en het ziekteverzuim. Zoals op heel veel scholen verspreidde ook op onze school een virus zich razendsnel door het lokaal. Als er een griep heerste, merkte je dat direct bij collega’s en leerlingen. Ik verwacht dus ook echt dat het ziekteverzuim onder leerlingen en leerkrachten afneemt en dat het systeem positief bijdraagt aan de prestaties van de leerlingen. Ik hoop dat vele scholen zullen volgen.”

Om deze techniek voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken, verzorgt Goflow de aanschaf, levering en installatie van het ventilatiesysteem. Norbert Vroege: “Ook dragen wij verantwoordelijkheid voor de werking, garantie en onderhoud voor een periode van minstens 15 jaar. Het systeem kan zowel in nieuwe als bestaande gebouwen geplaatst worden. Daarvoor werken we samen met lokale installateurs. Onderwijsinstellingen betalen minder dan € 100,- per kind, per jaar.”

Versluisgroep nodigt u uit de schoonste binnenlucht van Nederland te ervaren in het Goflow Experience Lab in Sassenheim. Neem contact met ons op voor meer informatie.
 


Terug naar overzicht