Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Hoe we de jonge generatie voorbereiden op de toekomst

8 juli 2021

De oren en ogen op de bouw, dat is Marius van Nieuwenhuizen voor Versluisgroep. Momenteel werkt hij als toezichthouder aan een heel bijzonder project. Een zelfvoorzienend schoolgebouw in Amsterdam van maar liefst 18.000 vierkante meter, verdeeld over vier bouwlagen. Een leuk weetje: de bomen die op het terrein stonden en gekapt moesten worden, zijn gebruikt voor het interieur. 
 

Daan Onderwater is projectmanager namens Versluisgroep en staat in nauw contact met Marius. “Persoonlijk vind ik het ontwerp van de internationale school heel mooi. Het groene terrein past perfect in de buurt”, vertelt Daan. Het schoolgebouw is bestemd voor 1400 leerlingen. Het aantal expats in Amsterdam groeit en daardoor stijgt ook de vraag naar internationaal onderwijs. Daan vervolgt: “Het schoolgebouw moest een open karakter krijgen en dat zie je goed terug in het ontwerp met leerpleinen en veel open delen. We zijn in de afbouwfase en verwachten het pand in oktober op te kunnen leveren. Wij bewaken de bouw procesmatig, Marius op de bouwplaats. Met zijn jarenlange ervaring hebben we aan hem een hele goede.” 
 
Ervaring
Op zijn zeventiende begon Marius als timmerman in het vak. Nu, 45 jaar later, is zijn praktijkkennis van onschatbare waarde. “Ik bewaak de kwaliteit en de planning. Als er hiaten zijn, dan zorg ik voor de koppeling tussen de constructeur en de architect.” Er is veel veranderd in de loop der tijd. “Er komt nu veel prefab binnen. Vroeger kwam een timmerman de houten vensterbank ter plekke afmaken. Om tijd en geld te besparen wordt er tegenwoordig veel in de fabriek gemaakt. Dat verhoogt de kwaliteit als het past, maar als het niet goed gaat, heb ik een zware taak. Je moet beslissingen nemen, concessies doen en toch tot het gewenst eindproduct komen.” Marius vertelt: “Er is zo’n breed scala aan materialen op de markt. Architecten maken de mooiste 3d-ontwerpen voor duurzame en circulaire gebouwen. Er is ervaring nodig om tijdens de bouw in te kunnen grijpen om de ontwerpen te realiseren. De jonge garde leert tijdens hun studie over maatvoering en fabricage, maar bijvoorbeeld niet hoe een steen gebakken wordt en hoe deze werkt. Dat is voor elke steen weer anders. Die link van theorie naar praktijk ontbreekt nog wel eens.”
 
Jonge garde
Marius ziet een steeds groter wordende kloof tussen vraag en aanbod van vakmensen: “Een timmeropleiding bestaat niet meer. Ik vind het een taak van de overheid dat er vakopleidingen terugkomen en het vak gepromoot wordt. Ook loodgieters, metselaars en stukadoors worden nu uit het buitenland gehaald, dat zie je terug op de bouwplaatsen. Straks zijn er geen vakmensen meer over.” Zelf ziet Marius het ook als zijn taak om jonge mensen op te leiden. Hij neemt regelmatig stagiairs of assistenten onder zijn hoede. Over een aantal jaar bereikt hij zijn pensioengerechtigde leeftijd. Gelukkig hoeft Versluisgroep en aanstormend talent zijn kennis nog niet te missen: “Of ik ooit stop, weet ik niet hoor. Daarvoor vind ik het werk, het contact met de mensen en het neerzetten van een mooi gebouw, veel te leuk.”

Foto: Marius van Nieuwenhuizen legt uit aan Thimo de Fuijk, stagiair van Versluisgroep: “Hoe kan het dat die witte steen uitslaat, wat is er aan de hand? Om het bouwproces goed te kunnen begeleiden heb je die verdieping nodig.”


Terug naar overzicht