Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Investeringsverbod PO: welke uitzonderingen zijn er?

20 januari 2020

Schoolbesturen mogen de financiële bijdrage die zij ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) niet investeren in het eigen schoolgebouw. Deze rijksvergoeding is namelijk bedoeld voor de materiële instandhouding (MI) van het gebouw, zoals onderhoud en energiekosten. Investeren is onder bepaalde voorwaarden echter wel toegestaan. Wilt u investeren in uw schoolgebouw? Lees hier welke investeringsmogelijkheden er zijn.   
 
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bouw van onderwijsinstellingen. Voor scholen geldt in principe een investeringsverbod. Mocht het schoolbestuur voor basisonderwijs de financiële ruimte hebben om bij te dragen in de kosten, dan zijn er dankzij een zogenaamd genuanceerd sanctiebeleid mogelijkheden om toch te investeren in extra klaslokalen, renovatie of nieuwbouw.
 
Welke investeringsmogelijkheden zijn er?
 
  1. Investeren in verduurzaming van het schoolgebouw is toegestaan.
  2. In geval van volledige doordecentralisatie is het investeringsverbod niet van toepassing.
  3. Reserves van vóór de invoering van de lumpsum in 2006 mogen wel gebruikt worden om te investeren in bouw.
  4. Heeft het schoolbestuur privaat vermogen, bijvoorbeeld door verkoop van oude eigendommen, giften of ouderbijdragen, dan mag dit bedrag eveneens gebruikt worden. 
Kortom: er zijn mogelijkheden. Meer weten? Lees het op de website van de PO-Raad.  
 
Versluis en scholen
Versluis werkt voor vele schoolbesturen. We ontzorgen onze klanten op het gebied van nieuwbouw, onderhoud en renovatie. Van directievoering bij grote bouwprojecten tot planmatig onderhoud en advies over verduurzamingsmogelijkheden. Hierbij begeleiden we scholen van begin tot eind. We denken met u mee, leveren maatwerk en gebruiken onze expertise om tot de best mogelijke slimme oplossingen te komen. Bent u benieuwd of we ook iets voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we spreken u graag! 
 
T 0252 - 34 36 40


Terug naar overzicht