Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwbouw of renovatie: wat is de beste keus?

19 januari 2021

Renoveren, ingrijpend verbouwen of nieuwbouw? Het is een vraag waar schoolbesturen wakker van kunnen liggen. Belangrijk is dat het schoolgebouw het onderwijsconcept ondersteunt. Daarnaast spelen er nog meer factoren die deze keuze beïnvloeden. Daan Onderwater geeft advies.

Om met de deur in huis te vallen: op de vraag wat de beste keus is, is niet één antwoord mogelijk. Als deze vraag op jouw school speelt dan is het antwoord van zo veel interne en externe factoren afhankelijk. Elke casus is per definitief anders. Bij de Versluisgroep hebben we met verschillende schoolbesturen mee mogen denken over dit dilemma. En ondanks de grote verschillen per situatie ziet collega Daan Onderwater wel een aantal voor- en nadelen terugkomen. 

Charme blijft behouden
“Het renoveren van een oud schoolgebouw is aantrekkelijk als je het bekijkt vanuit de uitstraling van het gebouw.” vertelt Daan. “Oudere schoolgebouwen hebben vaak een bepaalde charme. Dit heeft ook dikwijls een rol gespeeld van de keuze van ouders voor die school. Daarmee heeft het waarde. Oudere schoolgebouwen hebben vaak nog grote, hoge klaslokalen en een gymzaal.” Renoveren betekent dat dit voordeel behouden blijft. Maar het renoveren van een schoolgebouw kent ook een nadeel. “Het is vaak minder duurzaam. En de kanttekening dat niet alle gebouwconstructies geschikt zijn voor renovatie moet hier gemaakt worden.”

Helemaal hier en nu
Nieuwbouw klinkt natuurlijk fantastisch. Daan: ”Je kan een gebouw creëren dat compleet aansluit op je onderwijsvisie. Je kan een indeling maken die je onderwijsconcept ondersteunt en bijvoorbeeld de ingang verplaatsen naar een plek die verkeerskundig veiliger is. Het hele gebouw voldoet aan alle nieuwe eisen voor schoolgebouwen, het is gezond, duurzaam en toekomstbestendig.” En toch is ook dit geen simpele keuze. “Met het neerzetten van nieuwbouw moet je ook voldoen aan alle huidige regelgeving. En dat betekent dat lokalen mogelijk minder groot en minder hoog worden en je misschien geen ruimte hebt voor een gymzaal.”

Hetzelfde jasje, andere binnenkant
Is grondig verbouwen of renoveren dan de tussenoplossing? Het exterieur staat dan vast, binnen is van alles mogelijk. Zo kun je het interieur aanpassen op het onderwijsconcept dat je biedt. Zoals verwacht neemt verbouwen ook weer zijn eigen uitdagingen met zich mee. De jas kan dan snel te krap worden. Alle wensen die je hebt voor de inrichting van de school moeten dan in het bestaande gebouw passen. Dat kan een beperking zijn. Het voordeel is uiteraard dat de herkenbaarheid en charme van het gebouw blijft. 

Objectieve analyse
“Wat een schoolbestuur echt verder helpt bij de gesprekken hier over is een objectieve analyse”, geeft Daan aan. Daarin wordt ook een indicatie gegeven van de kosten, zodat je als school of schoolbestuur in overleg kunt met de gemeente hierover. “Wie je ook vraagt om je verder te helpen bij deze keuze, zorg dat er een analyse komt waarin alle gevolgen voor jouw specifieke situatie objectief uitgewerkt staan. Ga niet te snel mee in een voorstel van de gemeente. Kijk kritisch welk onderwijs je biedt en welk gebouw daar het beste bij past. Het beste argument om voor renoveren, ingrijpend verbouwen of nieuwbouw te kiezen, ligt volgens mij niet alleen in budget of in technische mogelijkheden, maar ook in hoe een gebouw een optimale ontwikkeling van de leerlingen kan faciliteren.”


Terug naar overzicht