Sinds 1 januari 2024 zijn scholen verplicht om een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) te hebben. Ook veranderen de regels voor het verwerken van de kosten van het meerjarenonderhoud in de financiële administratie. Wat houden de nieuwe regels precies in en waar moet je rekening mee houden? We vroegen het aan Danique Abbink en Ramon van Dam, beiden projectmanager bij Versluis.
Danique en Ramon begeleiden onderhouds- en nieuwbouwprojecten voor scholen.
Met een MJOP creëer je voldoende financiële ruimte
Danique: “In 2024 is het hebben van een meerjarenonderhoudsplan verplicht. De meeste scholen werkten al met een MJOP, maar bij sommige was dit nog niet geregeld. Met als gevolg dat het budget voor het meerjarenonderhoud niet altijd toereikend was. Dan bestaat het risico dat geld wordt onttrokken aan potjes die bedoeld zijn voor het onderwijs. De nieuwe wetgeving moet dit voorkomen.”
Ramon: “Op sommige scholen werd voor de reservering van bedragen voor het meerjarenonderhoud de vuistregel ‘0,5% van de herbouwwaarde’ gebruikt. Dat is zo’n grove schatting dat het zomaar kan dat een school hiermee op termijn niet uitkomt.”
Danique: “Met een MJOP is er een helder document voorhanden dat besproken kan worden met de schoolleiding. Elke vorm van groot onderhoud staat benoemd met daarbij de planning in de tijd en het gereserveerde bedrag. Dat maakt het heel tastbaar. Bijna alle 250 scholen waarmee wij samenwerken hebben een MJOP.”
Nieuwe eisen aan boekhoudkundige verwerking meerjarenonderhoud
Een tweede wetswijziging per 2024 betreft de manier waarop de bedragen uit het MJOP boekhoudkundig worden verwerkt. Danique: “Scholen kunnen kiezen voor het vooraf aanleggen van een voorziening of voor het achteraf afschrijven op uitgaven voor groot onderhoud. In het eerste geval bepaal je vooraf hoeveel het onderhoud jaarlijks kost en bouw je via jaarlijkse dotaties een voorziening op. In het tweede geval kies je ervoor om de onderhoudsuitgaven te doen en deze vervolgens te activeren. Het is puur een boekhoudkundige keuze. Voor ons werk maakt het niet uit, wij doen een technisch advies en stellen vanuit onze ervaring een MJOP op. Overigens is de meerjarenonderhoudsplanning niet in beton gegoten. Als de vloeren er nog goed bij liggen, kan een school ervoor kiezen om vervanging ervan enkele jaren uit te stellen. Of men kan het schilderwerk juist naar voren te halen in de tijd, wanneer dat nodig is.”
Geen esthetische wensen in het MJOP
In het nieuwe MJOP mogen volgens Ramon en Danique alleen technische onderhoudsposten worden opgenomen, geen esthetische. Verder horen ‘nieuwe’ wensen ook niet in een MJOP.
Ramon legt uit: “Wanneer een school de wens heeft om een ventilatiesysteem aan te laten leggen, dan moet de aanschaf hiervan uit een ander potje komen. Na aanschaf valt het onderhoud van het ventilatiesysteem wel binnen het MJOP.” Danique: “Al met al verandert er in 2024 administratief gezien het nodige, maar wij blijven doen wat we altijd doen: een zo goed mogelijk technisch advies geven om schoolgebouwen in een zo goed mogelijke conditie te houden.”
De nieuwe regels omtrent de boekhoudkundige verwerking van het meerjarenonderhoud zijn hier te vinden.