Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Onderscheidend zijn? Kies voor bijzonder metselwerk!

10 december 2020

Metselwerk: vaak wordt het gezien als functioneel onderdeel van een gebouw. Maar wat kan metselwerk nu echt doen voor de uitstraling van je schoolgebouw en wat zijn dan de mogelijkheden? Voor de Internationale Community School Amsterdam werkt Versluis samen met Het Projectmanagementbureau van de gemeente Amsterdam en Marius van Nieuwenhuizen aan een nieuw pand. Marius: “Naast dat je je kunt onderscheiden met bijzonder metselwerk, is het ook nog eens duurzaam.”

Marius is hoofopzichter en controleert de kwaliteit van de geleverde materialen. Hij zorgt ervoor dat alle werkprocessen soepel verlopen. Marius: “De mogelijkheden voor bijzonder metselwerk zijn veelzijdig. Zo kun je tegenwoordig bepalen welke steenformaten je gebruikt. Je kan ook kiezen voor een combinatie met andere materialen. De keuzes voor het materiaal van de steen, de structuur, de kleur, en de oppervlakte zijn groot. En dan is er ook nog de specie en het voegwerk die in vele soorten en kleuren mogelijk zijn.” Bijzonder metselwerk is dus een nauwkeurig afgestemd werk, wat vakkennis en inzicht vereist. “Waar je met traditioneel metselwerk 1000 stenen per dag kunt leggen, ligt het aantal gelegde stenen bij bijzonder metselwerk op zo’n 300 stenen. Voor het pand van de Internationale Community School Amsterdam werkt een team van 18 metselaars met 3 verschillende afmetingen stenen. Deze stenen worden in twee soorten metselverbanden gelegd.

Anders dan anders
Op dit moment wordt het straatbeeld gedomineerd door gebouwen met traditioneel metselwerk. Met bijzonder metselwerk kun je je onderscheiden. Een moderne school kan zijn karakter niet alleen in het interieur tot uiting laten komen, maar ook in het gevelmetselwerk. “Zo geef je je gebouw een eigen uitstraling”, vertelt Marius. “Door de huidige baktechnieken kun je aan vele soorten, kleuren, structuren en afmetingen van gebakken gevelstenen komen. Vroeger bakte men de stenen op kolen en op gevoel. Tegenwoordig gaat dat op gas en is het proces computergestuurd. Hierdoor is de kwaliteit van de stenen beter en constanter. Wel wordt echte vakkennis bij de metselaars steeds schaarser en beschikt ook niet elke metselaar over hetzelfde inzicht. Het is dus belangrijk om op te letten welke aannemer je hiervoor inhuurt.”

Duurzaam
Ook duurzaamheid kan een reden zijn om te kiezen voor metselwerk aan je gevel. Marius: “Metselwerk is een natuurproduct dat zichzelf beschermt. Is de gevel goed opgebouwd, dan is deze onderhoudsarm. Waar je een kunststof en aluminium gevel regelmatig moet wassen, hoeft dat met metselwerk niet. Belangrijk is dan wel dat er een goede afdekking is n ventilatie in de spouw. Zodat de gevel zoveel mogelijk droog blijft. En nog belangrijker, goed kan drogen. Hierdoor wordt algengroei en vuil beperkt. De functionaliteit van het gevelmetselwerk blijft hetzelfde, en de looks is veelzijdig!”

Ook voor jouw schoolgebouw?
Wil jij ook eens sparren met Versluis wat jouw mogelijkheden zijn in bijzonder metselwerk? Neem dan contact op. Dan kijken we samen of deze duurzame oplossing jouw schoolgebouw ook een eigen uitstraling kan geven.


Terug naar overzicht