Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Renovatie of nieuwbouw, that’s the question

7 oktober 2021

Renoveren of nieuwbouw? Dat is de vraag die bouwkundig adviseur Danique Abbink voor het Develstein College en de gemeente Zwijndrecht beantwoordt. “Aan ons de taak alle mogelijkheden en kosten op een rijtje te zetten en met een grondig advies te komen.”

“Het ramen van een renovatie is een veelomvattende klus”, vertelt Danique. "Minstens 25 jaar moet het schoolgebouw weer meegaan na een grootschalige renovatie. Zo moet een school volgens de nieuwe regels gasloos worden. Dat betekent dat er een warmtepompinstallatie moet komen, waarvoor men kan kiezen uit een lage temperatuur warmtepomp, een hoge temperatuur warmtepomp en een aardwarmtepomp, waarbij de warmte uit de grond komt”, vertelt Danique. “Er is sinds corona ook meer aandacht voor ventilatie. Samen met een installatieadviseur bekijken we wat er mogelijk is in het huidige gebouw. Gaan we voor losse ventilatie-units of kiezen we voor grotere units die meerdere lokalen bedienen.” Ook adviseert Versluisgroep op het gebied van interieur. Danique: “In het geval van Develstein College is er meerdere keren een stukje bijgebouwd. Om meer eenheid in het schoolgebouw te krijgen, adviseren we bij renovatie een kleurenadviseur in de hand te nemen.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij zowel nieuwbouw als renovatie. “Bij renovatie houden rekening met nieuwe kozijnen en de thermische isolatie van de gevels, de vloer en het dak. Nieuwbouwscholen moeten energieneutraal gebouwd worden”, Danique vervolgt: “Nadat er een compleet overzicht is, is de vraag of het slimmer is om te renoveren of over te gaan op nieuwbouw. Om in te schatten wat nieuwbouw kost bestaat er een norm. Dat bedrag vermenigvuldig je met het aantal te verwachten leerlingen. Wanneer de nieuwbouw op dezelfde locatie moet komen, nemen we nog een berekening voor tijdelijke huisvesting en voorzieningen mee.” 

Korte lijntjes
Bij dit project zit niet alleen de school aan tafel, ook met de gemeente is een Programma van Eisen opgesteld. “Het is prettig dat de lijntjes kort zijn. De gemeente heeft een belangrijke zeggenschap, is de geldschieter en heeft inzicht in regelgeving, het budget en subsidies”, vertelt de bouwkundig adviseur. “Natuurlijk hopen we ook in het vervolgtraject een rol te spelen, dan als projectmanager. Dan zorgen we voor de juiste aannemer en bewaken we de planning, het bouwproces, het budget en zorgen we voor het gewenste eindresultaat.” Danique werkt graag voor het onderwijs. “Het is ontzettend leuk om zo dichtbij de klant te zitten en direct gesprekken te voeren met de eindgebruiker. De klant is kritisch, maar ook altijd heel blij met onze kennis, adviezen en ons netwerk.”


Terug naar overzicht