Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Schoolgebouw met wow-factor doet iets met leerlingen en medewerkers

15 april 2021

Bij het leerplein geschiedenis hangen de Hollandse meesters aan de muur en bij de biologie-omgeving hangen retro schoolposters en opgezette dieren tegen een krokodillengroene muur. In een BINASK-lab hangen platen van grote denkers zoals Hendrik Lorentz en Isaac Newton met daarbij een inspirerende uitspraak in een cartoon-wolkje. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van het inspirerende en verrassende interieur van KSH Hoofddorp.

“Op een open dag maken kinderen vaak selfies voor deze muren, omdat het er gewoon heel mooi uitziet. Dat wow-gevoel dat ze hebben als ze binnenkomen, is heel belangrijk”, vertelt Maurice.
Het gaat goed met de middelbare school in Hoofddorp, volgend schooljaar moet de school helaas met een loting werken. Natuurlijk is de groei van de school niet enkel en alleen te verklaren door de nieuwe inrichting, waarbij Versluisgroep de school ondersteunde. Zeker niet. Maar het heeft er wel aan bijgedragen, denkt Maurice. “Ik kom wel eens op andere middelbare scholen en dan lijkt de inrichting heel erg op de school waar ik zelf op zat toen ik 12 jaar oud was. Het is ontzettend jammer dat maar weinig scholen hier iets aan doen, want inrichting doet iets met de leerlingen en de medewerkers.”

Het onderwijsconcept is compleet doorgevoerd in de inrichting. Zo zijn er plekjes en hoekjes gemaakt waar leerlingen kunnen samenwerken. Tafels en stoelen nodigen uit om in groepjes aan de slag te gaan, terwijl er ook juist afgezonderde werkplekjes zijn waar je individueel kunt leren. Leerlingen kunnen zelf kiezen welke werkvorm goed bij ze past. Elk lokaal heeft iets bijzonders en iets verrassends en ook de gangen zijn mooi aangekleed. Zo versterken het onderwijsconcept en de inrichting elkaar.

Ook op KSH zijn natuurlijk wel eens baldadige leerlingen die met marker op de muur kalken of iets kapot maken. Maurice: “Daar zijn we nu erg streng op, want we willen het graag zo mooi houden. Je merkt dat het gehele team trots is op het gebouw want als er iets vervangen moet worden, regelen we dat snel met elkaar. Doordat het schoon en opgeruimd is in de school, hebben we weinig last van zwerfvuil in de school. Als iets er mooi uitziet, ben je er toch zuinig op?”

Bij de herinrichting ging het niet alleen om het interieur mooier maken. “We hebben ook slim verduurzaamd. Lampen zijn allemaal led en gaan aan op een bewegingsmelder. Tegen sommige plafonds of muren hebben we geluiddempende maatregelen genomen, zodat de akoestiek in het gebouw ook prettiger is.”


Terug naar overzicht