Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Tips voor kleine reparaties

19 januari 2021

Alle leerlingen zijn thuis. Ze volgen thuisonderwijs. Laat de tijd het toe, dan is dit het ideale moment om reparaties uit te voeren aan een schoolgebouw. Veel kleine reparaties zijn goed te doen door een conciërge, klusjesman of actieve ouder. Wij zetten een aantal doe-het-zelf onderhoudsklussen onder elkaar.

Hang- en sluitwerk nalopen
Krukken op deuren en ramen raken na veel gebruik los. Een schroevendraaier is alles wat nodig is en tijd om een rondje langs alle ruimten in school te lopen natuurlijk. Loop al het hang- en sluitwerk na en draai waar nodig de schroeven aan. 

Kranen checken
Hetzelfde geldt voor alle kranen. Ze raken in de loop der tijd los. Af en toe aandraaien dus, om waterschade te voorkomen. Zijn sommige kranen weinig gebruikt vanwege de lockdown? Let dan op het risico van legionella. 

Wanden sausen
Kunnen de wanden wel wat frisser? Bekijk of sausen echt nodig is. Want soms geeft het schoonmaken van de wanden al het gewenste effect. Is er toch een grondigere aanpak nodig? Een leeg lokaal biedt de kans om de muren te voorzien van een kleur die bij de school past. Maar ook met een laagje witte verf heeft de ruimte gauw weer een frisse uitstraling.

Vastzetten van wc-brillen
De sanitaire ruimten worden veel gebruikt en dan gaan wc-brillen loszitten of moeten vervangen worden. Dit is vaak zelf goed te doen. Loop alle sanitaire ruimten daar eens op na. 

Vervangen van gescheurde plafondplaten
Gebouwen verzakken altijd iets en dat geeft scheuren. Plafondplaten zijn goed zelf te vervangen. Dit is wel zwaarder werk boven je hoofd. Als je met twee personen bent is dat bij deze klus dus wel handig.

Kitwerk controleren
Bij aanrechtbladen en wastafels zie je regelmatig schimmelvorming bij het kitwerk. Soms is goed schoonmaken voldoende. Helpt dat niet, vervang dan het kitwerk.

Deurtjes van kasten bijstellen
Ook bij deze klus loop je waarschijnlijk een rondje door de hele school. Deurtjes van kasten en keukens die recht hangen dragen bij een aan verzorgde uitstraling van een ruimte. Vaak zijn deurtjes eenvoudig bij te stellen door de schroeven goed aan te draaien.

Het dak controleren
Te veel vervuiling op het dak zorgt voor verstoppingen bij het afvoeren van hemelwater. En dat kan leiden tot lekkage. Controleer daarom of de afvoer vrij is en het water nog goed wegloopt.

Verwarmingen ontluchten en eventueel extra isoleren
Ontlucht regelmatig de verwarmingen, dat voorkomt problemen met de cv. Je zou kunnen kijken of isolatiefolie tussen de muur en de verwarming mogelijk is als kleine duurzaamheidstip.


Terug naar overzicht