Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Tips voor het besparen op onderhoudskosten

10 december 2020

Het onderhouden van een schoolgebouw kost geld. Door strategisch na te denken over de planmatige onderhoudswerkzaamheden is het mogelijk om geld te besparen. Jan van Heiningen schetst de voordelen van een goed onderhouden schoolgebouw en deelt 4 tips met u.

Jan: “Een goed onderhouden schoolgebouw is veilig en gezond voor leerkrachten, leerlingen en andere bezoekers. Onderhoud vergroot de bruikbaarheid, duurzaamheid en het comfort dat een gebouw biedt. Het heeft ook invloed op de uitstraling. Als school wil je natuurlijk fris en schoon zijn. Een goed onderhouden gebouw helpt je daarnaast bij het invulling geven aan je onderwijsconcept. Daarom loont het om strategisch na te denken over onderhoud.” 

4 tips om te besparen op onderhoudskosten
•    Breng het nodige onderhoud en de bijbehorende kosten in kaart in een Meerjarenonderhoudsplanning (MOP). In een MOP wordt omschreven in welke staat het gebouw is en welk onderhoud er zowel op de korte als op de lange termijn noodzakelijk is. Dankzij een MOP weet u welk onderhoud wanneer prioriteit krijgt en welk bedrag u hiervoor moet reserveren.
•    Koop groot in of werk samen. Het uitzetten van één grote opdracht bij een aannemer is vaak voordeliger dan het uitvragen van meerdere kleine klussen. Verzamel al het schilderwerk en laat het in één keer uitvoeren. Kijk ook eens of het werk te combineren is met onderhoudsplannen bij andere scholen. Misschien hebben meer scholen binnen de stichting dit jaar behoefte aan een nieuwe verflaag.
•    Bedenk hoe u de werkzaamheden wil begeleiden. Onderhoudswerkzaamheden worden vaak uitgevoerd tijdens de vakanties. Is iemand binnen uw school aanwezig die hier tijd en aandacht voor heeft? Vindt u het juist prettig als u hier geen tijd voor vrij hoeft te maken, dan past externe begeleiding beter. Beide mogelijkheden bieden een besparing: de eerste op de kosten de tweede in tijd.
•    Vind de oplossing in kleine aanpassingen. Door bijvoorbeeld de juiste kleurkeuze bij schilderwerk krijgt het gebouw met hetzelfde geld een andere uitstraling.  


Terug naar overzicht