Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Versluisgroep staat op voor maatschappelijk erfgoed en komt met plan voor Ruïne van Teylingen

10 juni 2021

De Ruïne van Teylingen is een verborgen schoonheid met de kracht van een parel. Het oude en vervallen slot dat in de dertiende eeuw gebouwd werd, staat in Voorhout en volgens Albert Versluis verdient het kasteel een goed plan, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. De Ruïne van Teylingen heeft de potentie om de plek te worden waar regiogenoten en (dagjes-)toeristen meer te weten komen over de Middeleeuwse geschiedenis en de bollenteelt. Samen met enkele andere lokale partijen heeft Versluisgroep daarom bij de gemeente een plan ingediend voor een opknapbeurt voor de Ruïne van Teylingen. 

Het begon allemaal met een droom, vertelt Albert. “De Ruïne heeft heel veel potentie. Voor de regio kan het een perfecte uitvalsbasis zijn voor bijvoorbeeld wandelaars en fietsers.” Albert en enkele andere lokale partijen raakten in een brainstormsessie nóg enthousiaster dan ze al waren. “De Ruïne wordt de plek waar je meer te weten komt over de geschiedenis en over de bollenteelt. Vanaf het hoogste punt, kijk je prachtig over de velden. De plek is rijk qua beleving.” 

De komst van horeca en een hotel complementeren een dagje uit, denken Albert en samenwerkende partijen. Versluisgroep is penvoerder van het project, daarnaast werken BoschSlabber tuin- en landschapsarchitecten, stichting Warmond aan de Kaag / Promotie Warmond-Teylingen/Duin- en Bollenstreek, Stichting Beheer Kasteel Teylingen, Van Schie Architecten en Restaurants Op eigen wijze en Nog Eigenwijzer mee. Albert: “Samen willen we het gebied opwaarderen.”
Landschappelijke, architectonische en bouwkundige aanpassingen zijn noodzakelijk. Zo wordt de donjon voorzien van een constructie zodat je ook de toren kunt beklimmen. De voorburcht is nu niet zichtbaar, maar met paden, muurtjes van schanskorven en de aanleg van tuinen, pleinen en waterpartijen kan dat wel. In de oude voorburcht kan ook één echt gebouw komen voor bezoekers van de Ruïne. In bollenschuur Westerbeek komen horeca en hotelkamers. De grote boomgaard wordt in ere hersteld en de entree vernieuwd. In de kaasschuur wordt het verhaal van de bollenteelt verteld en in kleine landschuurtjes in de bollenvelden kunnen mensen overnachten. 

Albert: “Als ondernemer is het mooi om aan zo’n iconisch monument uit je eigen regio te mogen werken. We hebben onze gezamenlijke plannen voorgelegd aan de gemeente en hopen zo in gesprek te raken over de toekomst van de Ruïne. We staan te trappelen.”


Terug naar overzicht