Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Vijf tips om vandalisme op school tegen te gaan

13 mei 2021

Nu de avondklok verleden tijd is en de avonden langer en warmer zijn, verwachten veel scholen meer overlast van hangjongeren. De kosten voor vandalisme kunnen hoog oplopen. Menig schooldirecteur krijgt ermee te maken. Wat kun je doen om vandalisme te voorkomen? Wij geven vijf tips.

Tip 1: Installeer lampen met bewegingssensoren op het schoolplein. Deze lampen springen aan bij het registreren van een beweging. Dat bespaart energie én laat vandalen schrikken. Zeker met een felle lamp zet je iemand in de schijnwerpers. Grote kans dat de vandaal het op een rennen zet. Denk ook aan het verlichten van de toegangswegen.

Tip 2: Heeft uw school directe buren? Zij kunnen een oogje in het zeil houden. Onderhoud goed contact met hen en vraag hen alert te zijn op verdacht gedrag of groepjes jongeren die rondhangen. Het is ook goed om geïnformeerd te worden wanneer zíj slachtoffer zijn van vandalisme. 

Tip 3: Bomen en struiken geven daders dekking, zeker in het donker. Houd het schoolplein dus goed bij en houd het terrein overzichtelijk en open.  

Tip 4: Is er graffiti op het schoolpand gespoten? Laat dit dan zo snel mogelijk verwijderen. Het trekt andere vandalen aan. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een ingegooide ruit of afval op het plein. Zo kan een vandaal achteraf niet zeggen: “Dat was al zo.”

Tip 5: Camerabewaking schrikt af, of de camera nu aanstaat ja of nee. Verdiep je eens in de mogelijkheden en de wetgeving op dit gebied. Houd hierbij rekening met de privacy van bijvoorbeeld omwonenden. Soms is een dummy of zijn waarschuwende stickers voldoende om overlast te beperken. 

Weten wat Versluisgroep kan betekenen bij het voorkomen van vandalisme? Wij helpen graag bij nieuwe verlichting en het spoedig oppakken van reparaties. Neem contact met ons op!


Terug naar overzicht