Nieuws

Wil je ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Zeven tips voor een groen schoolplein

10 juni 2021

Een groen schoolplein daagt kinderen uit de natuur te beleven. Kinderen leren niet alleen in het klaslokaal, maar willen ook graag kennis en vaardigheden toepassen. Een groen schoolplein helpt daarbij. Het biedt mogelijkheid voor natuureducatie en draagt bij aan de biodiversiteit. Is duurzaamheid op jouw school een speerpunt? Deze zeven tips maken jouw schoolplein een heel stuk groener én geven je handvatten voor structureel onderhoud. 
 
  1. Maak een klimparcours van natuurlijke materialen, zoals boomstammen en stenen. Als je de elementen in een halve cirkel legt, heb je gelijk een mooie plek voor lessen in de buitenlucht. Zorg wel dat dit klimparcours naast uitdagend ook veilig is en voldoet aan het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Het klimparcours heeft de juiste valveilige ondergrond nodig. Laat het parcours aanleggen, onderhouden en goedkeuren door een professionele partij. Versluisgroep helpt graag.
  2. Help insecten te overwinteren en maak een insectenhotel voor op het schoolplein. Insecten zijn nuttige dieren, erg belangrijk voor het biologisch evenwicht. Nog leuker: laat de leerlingen het insectenhotel zelf bouwen! Dit vergroot het eigenaarschap van de leerlingen, ze gaan zich er verantwoordelijk voor voelen.
  3. Veel tegels op het schoolplein? Trek er een aantal uit en vraag de leerlingen zaadjes en stekjes mee te nemen om daar te planten. Bij een groot schoolplein leg je zo een complete moestuin aan. Laat die groene vingers maar wapperen. Je kunt contact leggen met een schooltuinvereniging, wijkvereniging of lokale afdeling van de vereniging ‘groei en bloei’ om te helpen bij het onderhoud. Of misschien zijn er ouders met groene vingers?
  4. Onderbreek je hemelwaterafvoeren en vang je regenwater op in vaten, putten of een vijver. In droge periodes kan je dit water gebruiken voor de platen, schoonmaak of om ermee te spelen.
  5. Heeft de school een saaie gevel of hek? Laat een klimplant dat deel sieren. Deze zijn er in allerlei soorten en maten en geven het schoolplein ook in de hoogte een groene aanblik.
  6. Nog wel een stukje schoolplein over? Maak een blotevoetenpad van stenen, zand en schelpjes. Voor de ultieme natuurbeleving plant je geurige kruiden langs het pad. 
  7. Als laatste en zevende tip: neem het gebruik van het plein op in je schoolplan of jaarplan. Pas je onderwijs aan op de komst van een groen plein. Zo borg je ook het gebruik en onderhoud en zorg je er samen met je team voor dat het plein optimaal benut wordt. 
Toe aan een complete verbouwing van het schoolplein? Schakel de hulp in van Versluisgroep. We denken graag met je mee!
 


Terug naar overzicht