Slider 19
Slider 13
Slider 4
Slider 2
Slider 5
Slider 6
Slider 8
Slider 7
Slider 5
Slider 16
Slider 10
Slider 3
Slider 11
Slider 12
Slider 14
Slider 15
Slider 17

20 jaar Versluisgroep: uitdagingen, lessen en successen

05-05-2022
20 jaar Versluisgroep: uitdagingen, lessen en successen
De Versluisgroep is al twintig jaar een begrip. Oprichter en eigenaar Albert Versluis kijkt terug op deze periode en blikt ook vooruit; welke ervaringen uit het verleden neemt hij mee de toekomst in? 

Hoe ben je ooit dit bedrijf gestart? 

“Ik werkte in de bouw. Eerst als werkvoorbereider, toen als uitvoerder en later als projectleider. Ik was jong en kreeg al snel veel verantwoordelijkheid over grote projecten. De werkdruk lag hoog en geld verdienen was erg belangrijk. Ik werd ernstig ziek en toen werd een zaadje geplant bij mij dat ik het anders wilde. Ik wilde niet dat mijn leven in dienst stond van hard werken en geld verdienen, ik wilde vooral gelukkig zijn. Terugkijkend heb ik de beslissingen van toen niet eens heel bewust genomen, ik ging op mijn intuïtie af.”

Je ging bij de gemeente werken. Vond je daar wat je zocht? 
“Niet echt eigenlijk. Ik ervaarde wel grote maatschappelijke betrokkenheid, maar ik kwam erachter dat ik ruimte nodig had om mijn eigen weg te kunnen zoeken. Op dat moment besloot ik voor mezelf te beginnen. Eerst combineerde ik mijn werk bij de gemeente en het opzetten van mijn eigen bedrijf nog, maar na een paar maanden had ik zoveel werk, dat ik ontslag kon nemen.”

Had je destijds al het idee dat je een bedrijf wilde beginnen dat groot zou worden? 
“Groei is nooit een doel op zich geweest. Ik heb op een gegeven moment een administratief medewerker aangenomen en in 2005 heb ik Jan (Van Heiningen, directeur red.) gevraagd om aan te sluiten. Die beslissing staat in mijn top 3 beste beslissingen ooit. Ik kende Jan al langer omdat hij werkvoorbereider was, toen ik als projectleider in de bouw werkte. Jan is een heel fijn mens. Iedereen is uniek, maar hij zeker! Hij is zo’n open en eerlijk persoon, altijd vrolijk. Als hij er is dan stroomt er energie. We vertrouwen elkaar volledig, er is geen enkel rafeltje aan onze relatie. Hij geeft structuur aan wat er in mijn hoofd zit en daarom versterken we elkaar zo goed. Die beslissing is heel erg bepalend geweest voor ons succes én mijn werkgeluk.”

Er breekt een mooie periode aan, dat het goed gaat met Versluisgroep. Wat waren de succesfactoren? 
De mensen van en rondom Versluis. Startende ondernemers hebben soms een kruiwagentje nodig om verder te komen. Ik dank veel aan Henri van de Water, hij was mijn eerste accountant. Hij koppelde verschillende klanten van hem aan elkaar als hij dacht dat ze iets voor elkaar konden betekenen. Hij was een soort matchmaker, voor mij was dat als starter heel fijn. 
Grada Huis kwam in 2009 bij ons werken, zij heeft een enorm netwerk in het onderwijs en zij heeft ervoor gezorgd dat wij veel in de onderwijssector zijn gaan werken. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad. 
Een ander belangrijk persoon is Rob Batenburg. Hij is nu mijn accountant, maar hij is bovenal mijn goede vriend. Samen werkten we aan een beleidsplan op 1 A4’tje. We hebben gebrainstormd over Versluisgroep, maar ook over mij als persoon. Waar sta ik, waar wil ik staan, welke waarden bepalen het succes? Daaruit zijn onze kernwaarden naar voren gekomen. Achteraf heb ik die kernwaarden altijd al gehad, alleen dankzij Rob stonden ze ineens op papier en konden we er beleid op gaan voeren. In doorleef die kernwaarden oprecht in alles wat ik doe en ik weet zeker dat ze succesbepalend zijn geweest en zullen zijn.”

In 2012 en 2013 breekt een minder fijne fase aan. Kun je daar iets over vertellen? 
“Het zat natuurlijk al in de markt, in 2008 speelde de kredietcrisis en rond 2012 volgde de bouwcrisis. Ook wij hadden er last van. We hadden net veel geïnvesteerd in het product ‘Slim Onderhoud’. We zouden daarvoor een lening krijgen van de bank, maar die trok zich plots terug. We hadden dus een slecht boekjaar en we moesten mensen laten gaan. Dat was geen leuke periode, want ik moest slechtnieuwsgesprekken voeren. Tegelijkertijd wilde ik ook knokken. Niet alleen voor het behoud van de Versluisgroep, maar ik zat ook persoonlijk met kop en staart in mijn bedrijf. Ik moest vechten voor het behoud van mijn inkomen, mijn huis en het huis van mijn ouders die garant stonden.”

Wat heeft dat jou gebracht? 
“Het leven heeft me mogen leren dat ik lastige beslissingen kan nemen in het belang van het collectief, ook als dat betekent dat ik mensen verdriet moet doen. Ik vond het niet makkelijk en zeker niet leuk om te doen - helemaal niet zelfs - maar de beslissingen van toen waren nodig om het bedrijf overeind te houden. Ik zeg vaak tegen mijn kinderen: ‘Je bent niet het slachtoffer van de omstandigheden, maar de regisseur van je eigen succes’. Iedereen heeft in zijn leven wel eens tegenwind, zakelijk of privé. Het gaat erom wat je ermee doet en wat je ervan leert.”

Hoe zie jij jezelf als ondernemer? 
“Ik keek in het begin heel erg op naar ervaren ondernemers, nu voel ik me rijper. Dat is misschien ook de leeftijd, ik ben 51, maar het zijn zeker ook alle ervaringen die ik heb met Versluisgroep. Ik heb vanaf het begin gezegd: ‘Ik wil geen bedrijf leiden dat van mij afhankelijk is’. En dat is gelukt, daar ben ik zo trots op. Als ik op vakantie ben of vrij, dan draait Versluisgroep gewoon door. Ik werk niet standaard 70 uur per week. Om me heen zie ik ondernemers die geen vrij kunnen plannen, dat wil ik niet. Natuurlijk sta ik er als het nodig is. Mijn leven draait om gelukkig zijn en dat lukt als ik meer vrijheid ervaar.”

Hoe kijk je naar de toekomst? 
“Net als in 2012 heeft de bouwsector nu ook te maken met uitdagingen. Ik denk dan aan het tekort aan vakmensen, het tekort aan materialen en stijgende prijzen. Ik ben me hier bewust van en we bereiden ons erop voor. We ontwikkelen er visie en beleid op. Een woordbeeld is werkgeverschap. We zijn een goede werkgever en dat willen we ook blijven omdat ik ervan overtuigd ben dat de juiste mensen succesbepalend zijn. Daar passen we ons beleid dus op aan. Ik heb dus alle vertrouwen in de toekomst. We zullen onze weg wel vinden met elkaar.”